WEGETARIAŃSKA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI I LEŚNYMI GRZYBAMI
Wczoraj szukałam pomysłu na obiad. Zostało mi trochę ziemniaczków do tego wygrzebałam w zamrażarce leśne grzyby i powstał pomysł na zapiekankę. Napisze od razu, żeby nie przedłużać, że wyszła zajebista! Pachnąca, soczysta, wyrazista w smaku i na pewno do kolejnego powtórzenia❤️
Składniki postaram się odtworzyć bo robiłam na tzw. oko ale wyszła taka fajna 😊
SKŁADNIKI:
*około 8 ziemniaków (tak żeby przykryć naczynie żaroodporne)
*1 kg mrożonych prawdziwków
*200 ml śmietanki kremówki 30%
*100 g serek topiony
*duża cebula
*łyżeczka cukru brązowego
*chili, pieprz, sól
*masło
*kilka kostek fety
*oliwa z oliwek może być smakowa (u mnie z bazylią)
*łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Naczynie żaroodporne polewamy oliwą z oliwek i kładziemy pokrojone ziemniaki w talarki (niezbyt cienkie). Rozmrażamy grzyby, kroimy na średnio drobno i smażymy posypane solą i pieprzem (wg uznania - ja lubię pieprznie) - rozkładamy na ziemniakach.
Cebulę kroimy w krążki i smażymy do małego zrumienienia, a przy końcu smażenia posypujemy łyżeczką cukru (robi robotę) - kładziemy równo na grzybach.
Śmietankę rozpuszczamy z serkiem topionym dodajemy sól, chili na koniec zagęszczamy mąką.
Zapiekankę polewamy mixem śmietankowym 😊 posypujemy fetą i pieczemy góra dół w 200 stopniach około godzinki.
Zapiekanka pięknością nie grzeszy ale na pewno smakiem 💕
Komentarze
Prześlij komentarz