BABKA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 8 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 1/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mleka ciepłego
- 3 szk mąki tortowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 115 g masła lub margaryny (polecam masło) w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
Składniki n nadzienie:
- 230 g gorzkiej czekolady (moim zdaniem najlepsza Wedla jest fajnie kremowa 🙂🙂)
- 1/2 szk cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki masła/margaryny
Składniki na kruszonkę:
- 1/4 szk cukru
- 1/4 szkl mąki tortowej
- 2 łyżki masła
- białko do posmarowania na koniec
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz szczyptę cukru. Zostawiamy na 5 minut, aż zacznie zmieniać swoją konsystencje i pojawią się pęcherzyki.
Mąkę przesiewamy do miski. Jajko z żołtkiem mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki, do tego sól, zaczyn drożdżowy i mieszkamy. Dodajemy pokrojone kawałki msełka i wyrabiamy. Ciasto wygląda dziwnie ale wyrabiamy dalej 😋 musi być gładkie i jednolite. Zajmie to różnie czasem 5 minut czasem 2 minut. Teraz chwila przerwy wkładamy ciasto do miski przykrywamy folią i zostawiamy na 1,5 h.
Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy cynamon, cukier i masło noi miszung 😉
Jak urośnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice. Wałkujemy ciasto o wymiarach 40x45 cm i grubości ok 0,3 mm. Rozkładamy równo posiekaną czekoladę zostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi. Białkiem smarujemy wolne miejsca i zwijamy jak roladke. Potem zwijamy na pół i zwijamy jeden koniec przez drugi. Na koniec ciasto przekręcamy jeszcze 2-3 razy. Wkładamy do keksówki i zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.



Komentarze
Prześlij komentarz