BABKA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ


Składniki na ciasto drożdżowe:


  • 8 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 1/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mleka ciepłego
  • 3 szk mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 115 g masła lub margaryny (polecam masło) w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Składniki n nadzienie:

  • 230 g gorzkiej czekolady (moim zdaniem najlepsza Wedla jest fajnie kremowa 🙂🙂)
  • 1/2 szk cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła/margaryny

Składniki na kruszonkę:

  • 1/4 szk cukru
  • 1/4 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki masła 
  • białko do posmarowania na koniec

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz szczyptę cukru. Zostawiamy na 5 minut, aż zacznie zmieniać swoją konsystencje i pojawią się pęcherzyki.

Mąkę przesiewamy do miski. Jajko z żołtkiem mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki, do tego sól, zaczyn drożdżowy i mieszkamy. Dodajemy pokrojone kawałki msełka i wyrabiamy. Ciasto wygląda dziwnie ale wyrabiamy dalej 😋 musi być gładkie i jednolite. Zajmie to różnie czasem 5 minut czasem 2 minut. Teraz chwila przerwy wkładamy ciasto do miski przykrywamy folią i zostawiamy na 1,5 h.

Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy cynamon, cukier i masło noi miszung 😉
Jak urośnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice. Wałkujemy ciasto o wymiarach 40x45 cm i grubości ok 0,3 mm. Rozkładamy równo posiekaną czekoladę zostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi. Białkiem smarujemy wolne miejsca i zwijamy jak roladke. Potem zwijamy na pół i zwijamy jeden koniec przez drugi. Na koniec ciasto przekręcamy jeszcze 2-3 razy. Wkładamy do keksówki i zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Składniki na kruszonke przekładamy do miseczki i rozcieramy dłońmi. Przed pieczeniem smarujemy ciasto białkiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 C przez 50 min i jeszcze 10 min w 150 C. Standardowo studzimy w formie przez około 30 min. Czekamy az ostygnie całkowicie i smacznego.


Komentarze

Popularne posty