Szakszuka

Jedno z moich ulubionych śniadań.. Zawsze zachwycam się wszystkimi wariacjami wymyslanymi w Internecie z Szakszuką 😍 nie ma reguły co ma w niej być na ten moment i czy będzie pieczona w piekarniku czy duszona na patelni. Uwielbiam ją bo mogę sobie zrobić cudowne masłowe jajca, dodać mnóstwo podsmażonych warzyw❤️
Tego dnia nie miałam pojęcia, że w ogóle Szakszuka będzie 🤣 u mnie chyba nigdy nie ma nic pewnego 🤣 Wstaje i dopiero wtedy decyduje co jem czy jemy. No bo skąd ja mogę wiedzieć na co będę mieć w danym.momencie ochotę albo w co się ubiorę do kogo zadzwonię. Wy zawsze planujecie? Staracie się zaplanować tydzień, miesiąc, rok?

Składniki:
*4-6 jajek (zależy jak duża patelnia)
*8-19 pieczarkek
*1/2 kostki szpinaku pracowanego z dodatkiem śmietanki (Lidl)
*pół mieszanki warzywnej z cukinią, porem, marchewką, kukurydzą i żółtą fasolką itp.
*resztka zielonego mrożonego groszku
*cheddar
*świeży szczypiorek
*pół szklanki ciecierzycy
*2/3 puszki z pomidorkami
*ulubione przyprawy gałka muszkatołowa, pieprz, sól, papryka
*olej kokosowy

Warzywa z mieszanki podsmażamy na oleju, dodajemy, groszek, szpinak, pomidory, ciecierzycę. Wszystko doprawiamy do naszej "lubości"😉 
Pieczarki podsmażamy oddzielnie i układamy na wierzchu razem z cheddarkiem. Robimy łyżka dołeczki i wbijamy jajka. Tak na prawdę wszystko już jest gotowe czekamy tylko na nasze "jajca". Ja zawsze przykrywam szakszuka i dusze na małym ogniu żeby jajeczka były delikatne i masłowe.. na koniec posypujemy szczypiorkiem Uwielbiam!



Komentarze

Popularne posty