Zapiekanka z mozzarella, warzywami i klopskiami
Przepis na zapiekankę dostałam od swojej siostry, która usilnie mnie namawiała na zrobienie jej, dlatego nie mogłam nie ulec. Nawet zdjęcia będą jej bo ja zapomniałam zrobić, a wchłonęła się błyskawicznie :)
Składniki:
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki warzyw z brokułem, marchewka i ziemniakiem (jeśli ktoś ma warzywa w domu nie musi oczywiście kupować żadnych mieszanek :))
- 300 gram mielonego mięska (dowolnego rodzaju)
- 2 kule mozzarelli (po 125 g)
- 8 - 10 pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka ziół do smaku (kombinacja dowolna)
- klika gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz
Wykonanie:
Miesko należy połączyć z bułką tartą i płatkami owsianymi i jajkiem. Przyprawić ziołami, solidnie pieprzem i szczypta soli. W dłoniach formułujemy zgrabne kulki i smażymy na oliwie (można oleju ja po prostu wolę). Mrożone warzywa podsmażamy na patelni na małej ilości oliwy z oliwek (osoby mające świeże warzywa pewnie trzeba lekko podgotować) i potem wszystko wrzucamy do żaroodpornego naczynia razem z rumianymi klopsikami. Dodajemy pomidorki koktajlowe i posypujemy porwaną w rękach mozzarellą i żółtym serem. Zapiekamy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz