Zapiekanka z mozzarella, warzywami i klopskiami

Przepis na zapiekankę dostałam od swojej siostry, która usilnie mnie namawiała na zrobienie jej, dlatego nie mogłam nie ulec. Nawet zdjęcia będą jej bo ja zapomniałam zrobić, a wchłonęła się błyskawicznie :)

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki warzyw z brokułem, marchewka i ziemniakiem (jeśli ktoś ma warzywa w domu nie musi oczywiście kupować żadnych mieszanek :))
  • 300 gram mielonego mięska (dowolnego rodzaju)
  • 2 kule mozzarelli (po 125 g)
  • 8 - 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka ziół do smaku (kombinacja dowolna)
  • klika gałązek natki pietruszki
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Miesko należy połączyć z bułką tartą i płatkami owsianymi i jajkiem. Przyprawić ziołami, solidnie pieprzem i szczypta soli. W dłoniach formułujemy zgrabne kulki i smażymy na oliwie (można oleju ja po prostu wolę). Mrożone warzywa podsmażamy na patelni na małej ilości oliwy z oliwek (osoby mające świeże warzywa pewnie trzeba lekko podgotować) i potem wszystko wrzucamy do żaroodpornego naczynia razem z rumianymi klopsikami. Dodajemy pomidorki koktajlowe i posypujemy porwaną w rękach mozzarellą i żółtym serem. Zapiekamy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. 
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.







Komentarze

Popularne posty