Chleb marchewkowy na zakwasie
Kolejny chlebek, który jest zupełnie inny od pozostałych, bo z marchewką, lekko mokry, aromatyczny dzięki czarnuszce i wyborny w samku.
Składniki:
zakwas jakieś 80 g (mam dosyć kwaśny w przypadku świeżego dać około 100 g)
1,5 marchewki
560 g mąki pszennej typ 750
łyżeczka soli
łyżeczka (duża bo lubię) czarnuszki
3 łyżki sezamu
ok. 250 ml wody (letniej)
Wieczorem mieszamy wszystkie składniki razem drewnianą łyżką około 10 minut aż do pojawienia się pęcherzyków. Przykrywamy ściereczką i czekamy cała noc albo dzień.
Przygotowujemy małą standardową keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto do foremki, posypujemy sezamem i znowu zostawiamy do wyrośnięcia (polecam piekarnik z zaświeconym światłem) i czekamy jeszcze średnio 3 h. (musi prawie podwoić objętość)
Pieczemy w temperaturze 180 st przez aż 1,5 h
Smacznego!!
Składniki:
zakwas jakieś 80 g (mam dosyć kwaśny w przypadku świeżego dać około 100 g)
1,5 marchewki
560 g mąki pszennej typ 750
łyżeczka soli
łyżeczka (duża bo lubię) czarnuszki
3 łyżki sezamu
ok. 250 ml wody (letniej)
Wieczorem mieszamy wszystkie składniki razem drewnianą łyżką około 10 minut aż do pojawienia się pęcherzyków. Przykrywamy ściereczką i czekamy cała noc albo dzień.
Przygotowujemy małą standardową keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto do foremki, posypujemy sezamem i znowu zostawiamy do wyrośnięcia (polecam piekarnik z zaświeconym światłem) i czekamy jeszcze średnio 3 h. (musi prawie podwoić objętość)
Pieczemy w temperaturze 180 st przez aż 1,5 h
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz