MAKARON Z CUKINIĄ I CEBULĄ
To nie jest danie dietetyczne, to danie "zachciankowe" i trochę "wyzbierane", a wyzbierane dlatego, że miałam pół cukini, spory kawałek zaczętej wielkiej cebuli, 4 łyżki smietanki 30 %, kawałek parmezanu którego nie dało się już zetrzeć więc pokroiłam go na kawałki i wrzuciłam do sosu, wielki płat pomidora w oliwie.
Trochę o składzie już wiecie poniżej trochę dokładniej:
*Pół małej młodej cukinii że skórą
*Spora cebula
*Duży płatek pomidora w oliwie albo 3 małe
*Kilkanaście świeżych liści bazylii
*2-3 małe papryczki chili
*1-2 ząbki czosnku
*3-4 łyżki śmietanki 30%
*Sól
*Pieprz ziołowy
Makaron gotujemy alldente (niech będzie chociaż trochę dietetycznie 😁). Na patelni najlepiej kamiennej (nie wiem jak u Was ale moja bardziej poddusza niż smaży) roztapiany masełko i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w talarki cukinie. Smażymy pod przykryciem parę minut, solimy i dodajemy chili. Jak całość lekko się poddusi albo cebulka delikatnie zeszkli wlewamy śmietankę i parmezan, żeby zdążył się roztopić i jeszcze chwilkę przykrywamy żeby zaraz ostatecznie doprawić wrzucić czosnek, pomidora (jeśli mamy oliwę z pomidorów dodajemy), bazylię i jeszcze dajemy całości z 2 minuty. Zrobiony makaron dorzucamy do sosu, jeśli sos jest za gęsty pamiętajcie że można dolać wody z makaronu. Całość mieszamy i próbujemy czy trzeba więcej ostrości, soli czy miłości ♥️ Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz