MUSAKA WARZYWNA
W ruch poszedł przepis mojego najulubieńszego 💓 eh zjedliśmy tego tyle, że publicznie się nawet nie przyznam ale było warto i co najlepsze jak po każdej potrawie Jamiego, człowiek jest najedzony ale nie zapchany i nażarty!
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 40g suszonych borowików
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku
- oliwa
- 1/2 laski cynamonu
- 1 pęczek świeżego oregano (obłędny zapach)
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 duże bakłażany
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże puszki pomidorów
- 200g fety
- 2 duże jajka
- 500 ml mleka
- 1 gałka muszkatołowa do starcia
Borowiki zalewamy 500 ml wrzątku. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Do dużego Woka albo rondla dodajemy oliwę z oliwek i cynamon, smażymy na małym ogniu około minuty, kolejno dodajemy cebulę i czosnek, listki oregano i ocet (eh ten zapach 💔). Naczynie przykrywamy pokrywką i powoli wszystko razem smażymy przez około 20 minut regularnie mieszając aż wszystko zmięknie i się zarumieni.
Bakłażana kroimy na kawałki o grubości około 1 centymetra i smażymy na patelni grillowej. Wyszorowane ziemniaki również kroimy na grubość 1 centymetra i dodaje do rondla razem z wodą z borowików, grzyby wyjmujemy i wrzucamy do blendera. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy pomidory i w razie potrzeby dodajemy około puszkę wody.
Piekarnik nagrzewamy do 200st.
Wracamy do grzybów z blendera 😊 dodajemy do nich połowę fety i jajka, wlewamy mleko, wsypujemy gałkę muszkatołową i miksujemy wszystko razem.
Warzywa z rondla doprawiamy solą i pieprzem jak lubimy i połowę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy plastrami bakłażana, polewamy 4 łyżkami sosu z grzybów, a potem układamy kolejne warstwy kończąc na sosie grzybowym.
Całość posypujemy serem feta i pieczemy musakę rzez 40 minutaż zacznie bulgotać.
Musakę odgrzewałam na następny dzień w piekarniku i niestety smakowała prawdopodobnie jeszcze lepiej niż dzień wcześniej
Komentarze
Prześlij komentarz