RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Może czas wrzucić kilka zaległych przepisów.. Po Świętach i ciągłym plaszczeniu tyłka już 4 tydzień, chyba najlepiej będzie jak zacznę wrzucać same sałaty 😌 Niestety nastały czasy kiedy mimo, że staramy się ćwiczyć i ciągle patrzeć na to co jemy to jednak aktywność jest dużo mniejsza niż kiedy chodziliśmy do pracy. Eh niech to się w końcu skończy..
Ostatnio popatrzyłam na jabłka i przypomniało mi się, że od lat nie robiłam zapiekanego ryżu z jabłkami. Dla samego zapachu w domu chyba warto raz na jakiś czas go zrobić bo zapach ryżu ugotowanego na mleku z dodatkiem wanilii zapiekany z warstwą smażonych jabłek z cynamonem.
SKŁADNIKI:
- 200 g sypkiego ryżu
- 500 ml mleka (to minimum ja musiałam dodawać w trakcie jeszcze sporo mleka)
- 6 łyżek cukru (dajcie mniej jeśli nie lubicie bardzo słodkiego albo macie mega słodziutki jabłka)
- 4 łyżki masła + do posmarowania formy
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub laska wanilii
- 1 kg jabłek albo 500 prażonych ze słoika
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Ryż wsypujemy do mleka i zagotowujemy. Dodajemy połowę cukru, 2 łyżki masła, cukier waniliowy lub wanilię, szczyptę soli i gotujemy do miękkości najlepiej pod przykryciem co jakiś czas mieszając, żeby ryż się nie zjarał 😎. Sprawdzajcie też co jakiś czas czy ryż nie wchłonął całego mleka i nie trzeba dolać.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W większej patelni (najlepiej takiej do której nic nie przywiera) roztapiamy łyżkę masła, dodajemy drugą połowę cukru i dorzucamy jabłka. Dodajemy sok z cytryny i smażymy, mieszając aż jabłka zmiękną. Dodajemy cynamon i sprawdzamy czy nie trzeba dodać cukru.
Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni (nie wiem jak u Was ale u mnie temperatura ewidentnie jest zaniżona zawsze muszę dodać z 10-20 stopni więcej niż w oryginalnym przepisie). Formę użyłam szklaną taką jak na tartę i w zupełności wystarczyła. Smarujemy masłem, wykładamy ryż, potem całe jabłka i przykrywamy resztą ryżu. Na wierzch ryżu położyłam jeszcze kilka płatków masła.
Ryż przykryć folią aluminiową i piec przez 25 minut, można przez końcem zdjąć folię jak ktoś woli zrumieniony ryż ja nie zdejmowałam 😉
Podałam ze śmietaną i dżemem 😋
Komentarze
Prześlij komentarz