ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI

Jak w tytule :😉 rosół wegetariański istnieje 🤭 niestety nie jest to idealny rosół taki jaki kiedyś jedliśmy za czasów mięsożernych ale takie pseudo zachcianki jak najbardziej zaspokaja 😁 mnie zaspokoił, a o to chodziło :😉 może zaspokoi kogoś jeszcze 🙊

SKŁADNIKI:
  • 2,5 litra zimnej wody
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duża bulwa selera
  • zielone liście pora
  • natka pietruszki (liście i łodygi)
  • łodyżka świeżego lubczyku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 goździki
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól
PRZYGOTOWANIE:

Warzywa nie obieramy jedynie wyszorowujemy i wkładamy razem do garnka. Niestety nie posiadam kuchenki, którą mogłabym się posłużyć żeby opalić ładnie cebulę dlatego polecam użyć do tej czynności piekarnika. Cebulę wkładamy na najwyższą półkę i opalamy aż zacznie ciemnieć. Nie wyrzucajcie również łupin z cebuli bo one nadadzą rosołowi kolor. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego garnka z zimną wodą dodajemy po kolei pozostałe przyprawy i gotujemy na małym "ogniu" jakieś 2 godziny. Podajemy z makaronem i z czym tam jeszcze lubicie. Eh aż naszła mnie ochota.


Komentarze

Popularne posty