ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI
Jak w tytule :😉 rosół wegetariański istnieje 🤭 niestety nie jest to idealny rosół taki jaki kiedyś jedliśmy za czasów mięsożernych ale takie pseudo zachcianki jak najbardziej zaspokaja 😁 mnie zaspokoił, a o to chodziło :😉 może zaspokoi kogoś jeszcze 🙊
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 2,5 litra zimnej wody
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duża bulwa selera
- zielone liście pora
- natka pietruszki (liście i łodygi)
- łodyżka świeżego lubczyku
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 goździki
- 4 ziela angielskie
- pieprz
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa nie obieramy jedynie wyszorowujemy i wkładamy razem do garnka. Niestety nie posiadam kuchenki, którą mogłabym się posłużyć żeby opalić ładnie cebulę dlatego polecam użyć do tej czynności piekarnika. Cebulę wkładamy na najwyższą półkę i opalamy aż zacznie ciemnieć. Nie wyrzucajcie również łupin z cebuli bo one nadadzą rosołowi kolor. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego garnka z zimną wodą dodajemy po kolei pozostałe przyprawy i gotujemy na małym "ogniu" jakieś 2 godziny. Podajemy z makaronem i z czym tam jeszcze lubicie. Eh aż naszła mnie ochota.
Komentarze
Prześlij komentarz