BLOK CZEKOLADOWY
Pamiętacie słodkości naszych babć? Robioną czekoladę zwaną blokiem? Z niebieskiego mleka w proszku (swoją drogą już nie jest takie samo, a może czasy są inne?), smak najcudowniejszy na świecie. Można było dodać do niego czego się tylko zapragnęło, czy rodzynki, czy orzechy. Mój ulubiony to ten z herbatnikami. Smak dzieciństwa i PRL-u, który dla młodych pewnie będzie teraz zwykłym kitem, a dla mnie i dla wielu z Was wspaniałością, która rozbudzała kubki smakowe 💓💓
Dawno temu udało mi się wygrzebać taki przepis, który jest oryginałem z Poradnika Domowego z lat 90. Zapraszam Was do podróży w przeszłość.
SKŁADNIKI:
Dawno temu udało mi się wygrzebać taki przepis, który jest oryginałem z Poradnika Domowego z lat 90. Zapraszam Was do podróży w przeszłość.
SKŁADNIKI:
- kostka margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 5-6 łyżek kakao
- 500 g mleka w proszku
- herbatniki
WYKONANIE:
Wodę, cukier, margarynę zagotowujemy razem do połączenia i roztopienia się składników. Gorące zdejmuje z kuchenki, dodaje kakao, mleko w proszku i wszystko razem mieszam do połączenia składników.
Używam ostatnio małej foremki silikonowej na której układam warstwami herbatniki i próbuje ułożyć masę która jest dosyć gęsta ale co się nie robi dla takiego efektu końcowego.
Komentarze
Prześlij komentarz