BLOK CZEKOLADOWY

Pamiętacie słodkości naszych babć? Robioną czekoladę zwaną blokiem? Z niebieskiego mleka w proszku (swoją drogą już nie jest takie samo, a może czasy są inne?), smak najcudowniejszy na świecie. Można było dodać do niego czego się tylko zapragnęło, czy rodzynki, czy orzechy. Mój ulubiony to ten z herbatnikami. Smak dzieciństwa i PRL-u, który dla młodych pewnie będzie teraz zwykłym kitem, a dla mnie i dla wielu z Was wspaniałością, która rozbudzała kubki smakowe 💓💓
Dawno temu udało mi się wygrzebać taki przepis, który jest oryginałem z Poradnika Domowego z lat 90. Zapraszam Was do podróży w przeszłość.

SKŁADNIKI:

  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki wody 
  • 2 szklanki cukru
  • 5-6 łyżek kakao
  • 500 g mleka w proszku
  • herbatniki
WYKONANIE:
Wodę, cukier, margarynę zagotowujemy razem do połączenia i roztopienia się składników. Gorące zdejmuje z kuchenki, dodaje kakao, mleko w proszku i wszystko razem mieszam do połączenia składników. 
Używam ostatnio małej foremki silikonowej na której układam warstwami herbatniki i próbuje ułożyć masę która jest dosyć gęsta ale co się nie robi dla takiego efektu końcowego. 





Komentarze

Popularne posty