Arancini - cudowne kulki ryżowe z farszem w środku
Pewnego pięknego dnia oglądając Galileo wpadła mi w oko ta potrawa i postanowiłam zrealizować ją w moich warunkach domowych :)
Składniki:
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu (taki jak do risotto – ze zwykłym ryżem nie wyjdzie)
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1/3 szklanki białego wina (można pominąć - jednak ja dałam)
- sól, pieprz
- 1 jajko + 2 do panierowania
- mąka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do głębokiego smażenia (ja użyłam smalcu)
- 200 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 3/4 szklanki groszku (mrożonego lub z puszki)
- 2 pomidory – sparzone bez skórki (mogą być z puszki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
- papryczka chili
Risotto.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek, kroimy cebulkę na drobno i wrzucamy na oliwę do delikatnego podsmażenia.Wrzucamy ryż i podsmażamy razem z cebulką, aż stanie się przezroczysty (ja panikowałam i dolewałam po troszkę oliwy co jakiś czas). Dolewamy pół szklanki
bulionu i mieszamy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Potem znów
dodajemy bulion – czynność powtarzamy aż zużyjemy 3 szklanki wywaru.
Pamiętajmy o mieszaniu, aby ryż nie przywarł do dna. Cały proces zajmie
niecałe 30 minut. Po tym czasie, risotto doprawiamy parmezanem, białym
winem (ryż także powinien je wchłonąć) oraz solą i pieprzem. Zdejmujemy z
ognia i odstawiamy do przestudzenia. Gdy będzie zimne chowamy do
lodówki.
Przygotowujemy farsz.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista
dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Podsmażamy chwilę i dodajemy
mięso mielone. Smażymy, aż przestanie być surowe. Dodajemy pokrojone w
kostkę pomidory pozbawione skórek i gniazd nasiennych, groszek oraz
pokrojoną w kostkę marchewkę. Dusimy przez ok. 20 minut. Po tym czasie
dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz solidnie przyprawiamy solą i
pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.
Gdy risotto troszkę schłodzi, dodajemy do
niego surowe jajko i mieszamy. Nakładamy łyżką porcję na rękę,
rozpłaszczamy, nakładamy nadzienie, przykrywamy kolejną porcją risotto i
formujemy kształt kuli. Odkładamy. Z podanych składników wyjdzie ok.
12 kul (w zależności od wielkości formowanych kul). Kule powinniśmy schłodzić w lodówce jednak ja tego nie zrobiłam ponieważ mój mąż potrzebował obiadu :D.Kulki panierowałam w mące, potem jajku i bułce tartej.
I co.. rozgrzewamy tłuszcz wrzucamy kulki i już :) jak będą "złotobrązowe" wyjmujemy.. Smacznego:)
Wersja fit z samą sałatką :)
Komentarze
Prześlij komentarz