Arancini - cudowne kulki ryżowe z farszem w środku

Pewnego pięknego dnia oglądając Galileo wpadła mi w oko ta potrawa i postanowiłam zrealizować ją w moich warunkach domowych :)

Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu (taki jak do risotto – ze zwykłym ryżem nie wyjdzie)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki białego wina (można pominąć - jednak ja dałam)
  • sól, pieprz
  • 1 jajko + 2 do panierowania
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia (ja użyłam smalcu)
Farsz z mięsa mielonego:
  • 200 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 3/4 szklanki groszku (mrożonego lub z puszki)
  • 2 pomidory – sparzone bez skórki (mogą być z puszki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • papryczka chili

Risotto. Rozgrzewamy oliwę z oliwek, kroimy cebulkę na drobno i wrzucamy na oliwę do delikatnego podsmażenia.Wrzucamy ryż i podsmażamy razem z cebulką, aż stanie się przezroczysty (ja panikowałam i dolewałam po troszkę oliwy co jakiś czas). Dolewamy pół szklanki bulionu i mieszamy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Potem znów dodajemy bulion – czynność powtarzamy aż zużyjemy 3 szklanki wywaru. Pamiętajmy o mieszaniu, aby ryż nie przywarł do dna. Cały proces zajmie niecałe 30 minut. Po tym czasie, risotto doprawiamy parmezanem, białym winem (ryż także powinien je wchłonąć) oraz solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Gdy będzie zimne chowamy do lodówki.
Przygotowujemy farsz. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku. Podsmażamy chwilę i dodajemy mięso mielone. Smażymy, aż przestanie być surowe. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pozbawione skórek i gniazd nasiennych, groszek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Dusimy przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz solidnie przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.


Gdy risotto troszkę schłodzi, dodajemy do niego surowe jajko i mieszamy. Nakładamy łyżką porcję na rękę, rozpłaszczamy, nakładamy nadzienie, przykrywamy kolejną porcją risotto i formujemy kształt kuli. Odkładamy. Z podanych składników wyjdzie ok. 12 kul (w zależności od wielkości formowanych kul). Kule powinniśmy schłodzić w lodówce jednak ja tego nie zrobiłam ponieważ mój mąż potrzebował obiadu :D.Kulki panierowałam w mące, potem jajku i bułce tartej.
I co.. rozgrzewamy tłuszcz wrzucamy kulki i już :) jak będą "złotobrązowe" wyjmujemy.. Smacznego:)

Wersja fit z samą sałatką :)


Komentarze

Popularne posty