PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM
Soczysty kurczak w prostym sosie koperkowym podawany z ryżem i ulubioną sałatką lub warzywem jest świetnym pomysłem dla zapracowanych osób. Mało wymyślne i szybkie w przygotowaniu :-)
- mięso z piersi z kurczaka
- pęczek koperku (suszony też się nada)
- jogurt grecki
- bulion (może być z kostki)
- sól, pieprz, garam masala
- majonez
- mąka ziemniaczana
- oliwa z oliwek
- ryż
Podgrzewamy lekko oliwę z oliwek i kroimy na kawałki kurczaka. Żeby dobrze wymieszać kurczaka z przyprawami wrzucam go do plastikowego pojemnika oprószam czym lubię albo tym co jest wymagane w przepisie, mieszam ręka i wrzucam na patelnie ale to moje zboczenie :-) ja nie chcecie brudzić kolejnego naczynia wrzućcie kurczaka na patelnie i tam go przyprawcie..
Między czasie gotujemy ryż i przygotowujemy sałatkę.
Polecam sałatkę z mieszanki gotowej, którą można kupić w każdym sklepie dodając do niej jeszcze, czerwoną cebulę, pomidora czy paprykę. Do takiej sałaty najchętniej używam suszonych ziółek, oliwy z oliwek i octu (jabłkowy lub winny) i sałatka gotowa :-)
Sos jest banalnie prosty. Przygotowujemy bulion albo idziemy na łatwiznę :-) ja wybrałam to drugie. Bierzemy kotkę rosołową i 4 łyżki wody z gotującego się właśnie ryżu, 2 wielkie łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu i jedną małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, pieprz.
Wracając do kurczaka, podsmażamy go aż się zrumieni i wlewamy do niego wcześniej przygotowany sos jak będzie za gęsty dolejcie trochę wody i poczekajcie aż "wgryzie się w kurczaka.
Obiad gotowy w parę minut i jaki dobry :-)
Komentarze
Prześlij komentarz