KOLOROWY MAKARONIK
Helloł.. Zamówiłam zakupy na piątek.. tak mi się wydawało.. bo w piątek okazało się, że zapomniałam dać "dalej" i zakupy nie poszły :-( dlatego w sobotę nie zrobiłam obiadu tylko czekałam grzecznie na męża, który dowiezie mi cokolwiek bo w lodówce był "biały niedźwiedź", który może nie ryczał jeszcze zbyt głośno ale już mocno pomrukiwał :-)
Zakupy dojechał wraz z głodnym mężem, który przypuszczalnie zaczął by ryczeć jak ten niedźwiedź z lodówy, dlatego stwierdziłam, że nie będę wymyślać nie wiadomo jakiego dania tylko zrobię coś na szybko.. z głowy :-)
Składniki:
- makaron rureczki
- 1 świeża niewielka cukinia
- pomidory suszone z oliwy kilka płatków
- świeże małe pomidorki
- zioła prowansalskie
- 2 papryczki chili
- 2 duże ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- szczypiorek
- parmezan
- ser edamski
- świeża bazylia kilka liści
- oliwa z oliwek
Wszystko macie? To do dzieła :-) Makaron gotujemy al dente z jedną łyżeczką oliwy i odrobiną soli. Między czasie na drugiej patelni smażymy na oliwie talarki z cukinii do momentu kiedy będą lekko półtwarde i rumiane. Wrzucamy do cukinii makaron, pomidorki suszone, zioła prowansalskie, przyprawiamy pieprzem, chili i solą. Dodajemy szczypiorek i zmiażdżony czosnek. Na samej końcówce wrzucamy pokrojone w talarki świeże pomidorki, i kilka porwanych liści świeżej bazylii, mieszamy lekko razem sprawdzamy czy nie trzeba czegoś doprawić i nakładamy na talerz.
Dalej jak wolicie.. ja posypałam serem edamskim troszkę chociaż doprawiło sie tak smacznie, że nic więcej nie było trzeba, nawet parmezan ominęliśmy.
Smacznego Dziabągi :-)
Komentarze
Prześlij komentarz