Najlepsze bułki na hamburgery

Składniki na 7-8 bułek średniej wielkości


  • 500 g mąki pszennej
  • 150g maślanki i kefiru
  • 170g wody gazowanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7g drożdży suchych
  • 10 g drożdży zwykłych
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ziarna np sezamu
Masełko roztapiamy na patelni. Do miski wrzucamy mąkę, wodę, mleko, drożdże, cukier, sól i masło i mieszamy (ja robię to ręką) przez jakieś 5 minut.
Ciasto ma rosnąć jakieś 45 minut  - powinno podwoić objętość.
Po wyrośnięciu formułujemy zgrabne bułeczki układamy na blaszce i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 45 minut. 
Po wyrośnięciu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy np sezamem.
Pieczemu w piekarniku nagrzanym do 200 
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty