Najlepsze bułki na hamburgery
Składniki na 7-8 bułek średniej wielkości
- 500 g mąki pszennej
- 150g maślanki i kefiru
- 170g wody gazowanej
- 2 łyżeczki cukru
- 7g drożdży suchych
- 10 g drożdży zwykłych
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- ziarna np sezamu
Masełko roztapiamy na patelni. Do miski wrzucamy mąkę, wodę, mleko, drożdże, cukier, sól i masło i mieszamy (ja robię to ręką) przez jakieś 5 minut.
Ciasto ma rosnąć jakieś 45 minut - powinno podwoić objętość.
Po wyrośnięciu formułujemy zgrabne bułeczki układamy na blaszce i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 45 minut.
Po wyrośnięciu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy np sezamem.
Pieczemu w piekarniku nagrzanym do 200
Pieczemu w piekarniku nagrzanym do 200
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz