ROZGRZEWAJĄCA ZUPA NA ZIMĘ
Powoli zaczyna się sezon na kichanie, psikanie itp cudowności więc najwyższy czas uratować domowników przed nie ubłagalnie zbliżającą się tragedią :-)
Co potrzebujemy? No troszkę rzeczy potrzebujemy ale ma być to bomba która nas rozgrzeje i odżywi!
Składniki:
- cebula
- czosnek - 6 ząbków
- 3 marchewki
- seler naciowy - 3 kłącza
- czerwona papryka
- kasza jęczmienna perłowa - 1/3 szklanki
- ciecierzyca 2 szklanki - kupiłam gotowy słoik w Lidlu - bardzo polecam
- bulion warzywny
- krojone pomidory - puszka
- przecier pomidorowy - łyżka
- świeży szpinak baby - duża garść
- słodka papryka wędzona - pół łyżeczki
- cukier trzcinowy - szczypta
- cytryna - pół
- świeża kolendra lub jakieś inne ziółko świeżę lub suche, które lubicie
- sól
- pieprz
- olej lub masło lub oliwa z oliwek
- papryczka chili
Jeśli macie ciecierzycę, którą trzeba przygotować wcześniej namoczcie ją na 12 godzin, jeśli nie to super bo mamy mniej roboty i tylko przy końcu dodamy sobie do zupki. Cebule kroimy i smażymy - ja smażyłam na maśle, bo wydaję mi się, że jest smaczniejsze (mimo mojego całego uwielbienia do oliwy z oliwek), cebule kroimy w piórka wręcz byle jak. Do cebuli dodajemy posiekany czosnek, a chwilę potem pociętą w talarki marchewkę (ja miałam startą i też tą formę polecam) do tego seler naciowy i paprykę w słupki - chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i chili.
Warzywa zalewamy wywarem, wsypujemy kaszę (opcjonalnie - możecie jakąś inną albo wcale, w oryginale była komosa ryżowa, nie miałam więc dodałam perłówkę) - gotujemy jakieś 10 minut.
Zupa podgotowana więc dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę, przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i chili w zależności od potrzeb jak lubicie i chwilę podgotowujemy.
Zupę ściągamy z ognia dodajemy kolendrę i szpinak (na prawdę go polecam), mieszamy i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz