VEGGIE BOWLS

A co powiecie na coś innego? Na coś pysznego? Na coś co ucieszy Wasz żołądek? Sprawi, że najecie się bez uczucia ciężkości w brzuchu? 
Zresztą nie ważne poprostu zatęskniłam za wiosną tej jesieni i ją zrobiłam ♥️

SKŁADNIKI:
*torebka kaszy bulgur
*100g ciecierzycy
*1 kapusta pak choi
*1/2 czerwonej papryki
*2 ząbki czosnku
*oliwa z oliwek do smażenia
*1 awokado
*1 mango
*4 rzodkiewki
*6 pomidorków koktajlowych
*garść szpinaku baby
*kilka listków świeżej bazylii
*2 łyżki nerkowców
SOS:
*1 łyżka świeżych listków mięty
*2 łyżki jogurtu greckiego
*2 łyżki jogurtu bez laktozy
*1 łyżka syropu z agawy
*1 łyżka musztardy
*sok z 1 limonki

WYKONANIE:
Kasze bulgur zalewamy wrzątkiem i stawiamy pod przykryciem na około 25 minut.
Paprykę kroimy na paski i wrzucamy na patelnię razem z pokrojonym na talarki czosnkiem. Pod koniec dodajemy pak choi i chwilkę smażymy.
Kasze lekko posoliłam, żeby nie była jałowa w smaku odsączyłam z wody i wyłożyłam na dno miseczki. Na kasze wrzucamy odsączoną ciecierzycę i podsmażone warzywa.
Awokado i mango kroimy w łódeczki układamy na wierzchu wraz z pokrojonymi na talarki rzodkiewkami i przekrojony na pół pomidorkami. 
Dodajemy bazylię, szpinak i posypujemy pokrojonymi orzechami.
Miętę drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. 
Smacznego ❤️
PS zdjęcie z racji pory i braku światła nie oddaje smakowitości tego dania🙏🥰


Komentarze

Popularne posty