Chili con carne

Chciałabym przedstawić Wam ulubione danie mojego ulubionego męża ;) który jadłby je codziennie i na wszystkie możliwe sposoby : D
Jest fajne bo prawie jednogarnkowe (niektóre składniki trzeba podsmażyć na patelni). Zawsze się udaje i jest fajna alternatywą kiedy wpadnie kilka przyjaciół na obiad :)
SKŁADNIKI
- oliwa z oliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku (można więcej jak ktoś lubi)
- 1, 2, 3 papryczki chilli
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
- puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- około 100 ml bulionu wołowego
- 3-4 sztuki pieczarek
- 1 łyżka sosu sojowego
- fasolka w sosie pomidorowym (beans)
opcjonalnie: 100 g boczku, 5 kawałków suszonych pomidorów - ale wcale do szczęścia tej potrawie nie są potrzebne ale oczywiście każdy lubi coś innego
PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, papryki i pieczarki. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i zmielony lub drobno posiekany boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.
Dodać pomidory z puszki. Wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli, dodać czosnek.
Przykryć i dusić przez około 20 min na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać posiekane suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolki i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. Można przygotować wcześniej i odgrzewać.
Podaje zawsze z ryżem. Takie jedzonko znika bardzo szybko bo dokladek nie brakuje :) jak się już kończy dla urozmaicenia robie je z makaronem
POLECAM BARDZO

Komentarze

Popularne posty