KOTLETY WIEPRZOWE NA ŻYCZENIE MĘŻA

SOS:

  • 2 papryki w różnych kolorach
  • czerwona cebula
  • marchewka
  • koperek
  • jabłko
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki + szczypta do podania
  • 4 - 5 świeżych listków laurowych (niestety świeżych nie znalazłam)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 700 g passaty

KOTLETY:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

DO PODANIA:

  • 1 kubek ryżu pełnoziarnistego lub basmanti
  • 70 g rukoli
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 0 %

Z papryk usuwamy nasionka, obieramy cebulę i kroimy na pół, marchewkę na kawałki, jabłko na ćwiartki i wszystko razem wrzucam do malaksera. Wlewamy trochę oliwy z oliwek do garnka, wsypujemy pościnane warzywa, paprykę w proszku i liście laurowe, dodaje nieobrany czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiam wszystko solą i pieprzem.

W oddzielnym garnku ugotuj ryż. pokrój mięso na 8 kotletów, lekko spłaszczając je pięścią, ja kilka stłukłam 🙂, a kilka dostało ode mnie z wałka 😀. Nacieramy solą, pieprzem, mieloną kolendrą oraz 1 łyżeczką oliwy, następnie ułóż a patelni do grillowania i smaż, aż będą gotowe w środku i ładnie podpieczone na wierzchu.

Do garnka z warzywami wlej ocet i passatę, dopraw całość do smaku i doprowadź do wrzenia. Ugotowany ryż posyp wędzoną papryką, dopraw rukolę w torebce sokiem cytrynowym oraz szczyptą soli po czym przesyp większość do garnka z sosem. Przełóż sos na talerz, ułóż na nim kotlety i posyp całość rukolą. Przybierz danie kleksami jogurtu, posyp koperkiem i podawaj skropione sokiem z cytryny.

Danie godne powtórzenia. Polecam.



Komentarze

Popularne posty