KOTLETY WIEPRZOWE NA ŻYCZENIE MĘŻA
SOS:
KOTLETY:
DO PODANIA:
- 2 papryki w różnych kolorach
- czerwona cebula
- marchewka
- koperek
- jabłko
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki + szczypta do podania
- 4 - 5 świeżych listków laurowych (niestety świeżych nie znalazłam)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 700 g passaty
KOTLETY:
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
DO PODANIA:
- 1 kubek ryżu pełnoziarnistego lub basmanti
- 70 g rukoli
- 1 cytryna
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 0 %
Z papryk usuwamy nasionka, obieramy cebulę i kroimy na pół, marchewkę na kawałki, jabłko na ćwiartki i wszystko razem wrzucam do malaksera. Wlewamy trochę oliwy z oliwek do garnka, wsypujemy pościnane warzywa, paprykę w proszku i liście laurowe, dodaje nieobrany czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiam wszystko solą i pieprzem.
W oddzielnym garnku ugotuj ryż. pokrój mięso na 8 kotletów, lekko spłaszczając je pięścią, ja kilka stłukłam 🙂, a kilka dostało ode mnie z wałka 😀. Nacieramy solą, pieprzem, mieloną kolendrą oraz 1 łyżeczką oliwy, następnie ułóż a patelni do grillowania i smaż, aż będą gotowe w środku i ładnie podpieczone na wierzchu.
Do garnka z warzywami wlej ocet i passatę, dopraw całość do smaku i doprowadź do wrzenia. Ugotowany ryż posyp wędzoną papryką, dopraw rukolę w torebce sokiem cytrynowym oraz szczyptą soli po czym przesyp większość do garnka z sosem. Przełóż sos na talerz, ułóż na nim kotlety i posyp całość rukolą. Przybierz danie kleksami jogurtu, posyp koperkiem i podawaj skropione sokiem z cytryny.
Danie godne powtórzenia. Polecam.
Komentarze
Prześlij komentarz