MEKSYKAŃSKA ZUPA POMIDOROWA Z NACHOS Z SEREM I CHILI
ZUPA:
- 1 mały pęczek dymki (nie miałam dałam zwykłą małą cebule)
- oliwa z oliwek
- pęczek świeżej kolendry
- 100 g ryżu basmanti
- 450 g pieczonych czerwonych papryk w oliwie
- 2 puszki krojonych pomidorów - 800 g
- 250 ml jogurtu naturalnego 0 % (dałam grecki)
- 2 łyżeczki marynowanych papryczek jalapeno
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 2 limonki
POSYPKI:
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- 30 g fety
NACHOS:
- 2-3 świeże czerwone i zielone papryczki chili
- 175 g chipsów z tortilli o niskiej zawartości soli
- 50 g cheddara
Zaczynamy 🙂
Wyjmujemy średni garnek wlewamy trochę oliwy z oliwek i wrzucamy cebulkę, chwilkę smażymy. Po minutce wrzucamy łodyżki kolendry (listki odkładamy), dorzucamy nieobrany czosnek przeciśnięty przez praskę, ryż i odcedzone papryki i pomidory. Wlewamy 850 ml wrzątku solimy
i przykrywamy do gotowania.
i przykrywamy do gotowania.
Wyjmujemy drewnianą deskę na której wykładamy ćwiartki pomidorków, połówki awokado, listki kolendry oraz fetę. Kroimy na drobno chili, ja tnę "bezczelnie" nożyczkami 😋, bezpośrednio na wysypane wcześniej na blachę do pieczenia nachos, posypuje jeszcze cheddarem, wkładam na górna półkę piekarnika i włączamy funkcje grill, pieczemy aż rozpuści się ser (ja przegięłam 😀 dlatego uważajcie żebyście sobie nie zapewnili perfum w postaci spalenizny).
Przełóż do miski jogurt, marynowane jalapeno wraz z łyżką octu ze słoika i górną częścią 1/2 pęczka świeżej mięty, potem zmiksuj na gładko zupę, wlej do niej przygotowany sok z 1/2 limonki, dopraw ja do smaku jak lubisz i pozostaw mniej lub bardziej gęstą już wg swoich upodobań.
Na koniec skrop zupę sosem jogurtowym i podawaj z nachos posypkami oraz cząstkami limonek.
Zupa jest pyszna i dalej pomidorowa ale jakże ekstrawagancko 😉
Komentarze
Prześlij komentarz