MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM
Co roku to samo.. przychodzi dzień kiedy nie myślę o niczym innym tylko o kapuście, właściwie w każdej postaci. Dziś znowu mnie naszło, uwielbiam taką nową zieloną, sama w sobie jest już mega smaczna, a robi się w 15 minut.
Składniki:
Składniki:
- pół główki wielkiej kapusty lub cała główka małej
- kawałek masła albo oliwy z oliwek, albo oleju
- 1 duuuuuża cebula
- 1 duuuuuża marchewka
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek śmietanki kremówki (jak dasz mniej i tak wyjdzie bosko)
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku, 2 listki laurowe
- 1/2 pęczka koperku - koniecznie musi być świeży
Przygotowanie:
Kroimy cebulę i smażymy w rondlu (na maśle, oleju, oliwie z oliwek wg upodobań) w którym potem będziemy wszystko przygotowywać. Dalej lecimy i kroimy kapustę.. standardowo jak to kapustę 😀.. ścieramy marchewkę na tarce o dużych oczkach i mieszamy wszystko razem. Wlewamy bulion, doprawiamy po swojemu, dodajemy zmielony kminek, liść laurowy, przykrywamy i gotujemy około 10 minut (zależy jaka kapusta nam się trafiła).
No to co.. czarujemy dalej? W tak zwanym międzyczasie 😉 na patelni podsmażamy mąkę z masełkiem, dolewamy wywar z kapusty i energicznie machamy 😊 żeby nie było grudek. Jak się udało to super jak nie to i tak zlewam to wszystko do kapusty i mieszam - nic nigdy mi się nie przytrafiło grudkowatego więc system się sprawdza 😜 Wisienką na torcie jest śmietanka i koperek - jeszcze chwilę dusimy ten magiczny pokarm i już 😆
Komentarze
Prześlij komentarz