ZUPA CEBULOWA Z CYDREM

Dzisiaj postanowiłam zrobić zupę cebulową, bo co u licha zrobić z dwoma workami cebuli? Pamiętam jak dawno temu robiłam taką z piwem i była fenomenalna dlaczego nie spróbować z cydrem? Zwłaszcza, że Jamie Oliver już taką robił, a ja gościa "kocham" 💜 Niestety sklepy w PL nie dostarczyły mi wszystkich składników dlatego zrobiłam z tych dostępnych, bo skoro już postanowiłam zrobić to nie było opcji 😃

SKŁADNIKI:

  • 5 średnich cebul
  • 4 duże ząbki czosnku
  • masło
  • 5 liści laurowych (w oryginale świeże - niestety ja nie znalazłam)
  • łyżka tymianku (w oryginale świeży i raczej dostępny wszędzie niestety ja dzisiaj nie miałam szczęścia)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 30 g mąki pszennej (w oryginale żytnia lub pszenna razowa - zagapiłam się i nie kupiłam)
  • 500 ml mocnego cydru
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • sos worcester
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej (w oryginale angielska - kiedyś dostałam taką prawdziwą w Lidlu i niestety od tego czasu nie mogę jej nigdzie znaleźć)
  • 80 g dojrzałego cheddara
  • 6 grzanek
  • zioła toskańskie
  • kilka płatków świeżego oregano (lub jakieś inne ziółko)
WYKONANIE:

Potrzebujesz niewielki garnek z grubym dnem - na małym ogniu roztapiamy w nim masło. Cebule obieramy i kroimy w piórka (niestety łzy są nieuniknione 😐) i wrzucamy do masła, kroimy czosnek w plasterki i dorzucamy do cebuli. Smażymy jakieś 10 minut na małym ogniu razem z liśćmi laurowymi - jak potrzeba dorzucamy masła. Dodajemy ocet balsamiczny, tymianek i "wmieszowujemy" 😋😊😉 mąkę. Wszystko smażymy razem i mamy cały czas pod kontrolą, żeby się jednym słowem nie zjarało 😎 Do cebuli dodajemy cydr i za jakieś 5 minut bulion - cały czas mieszamy, bo może się zdarzyć że mąka nie do końca nam się rozpuściła i mogą pojawić się grudki (wystarczy przygnieść łyżka i po problemie). Do zupy dodajemy sól i pieprz w ilości jaka nam odpowiada, łyżkę sosu sojowego, parę kleksów sosu worcester i znowu mieszamy. Gotujemy około 25 minut na małym ogniu.

5 minut przed końcem gotowania zupy rozgrzewamy piekarnik na jakieś 240 * Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy łyżeczkę musztardy, trochę sosu worcester, łyżkę sosu sojowego, starty ser cheddar, liście oregano, zioła toskańskie i bełtamy to wszystko razem. Kiedy piekarnik się nagrzeje na 5 minut wkładamy grzanki posmarowane przygotowanym sosem i jaramy 😁

Zupa wyszła bardzo dobra lekko słodka - na pewno przepis do powtórzenia
Smacznego







Komentarze

Popularne posty