SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ NA CIEPŁO I TOSTY PO WALIJSKU
Kolejny nie zamieszczony staroć który robiłam. Szczerze to najlepsza wątróbka jaką jadłam w życiu zaraz po wątróbce mojej ukochanej babci 💗 (mamo też robisz całkiem niezłą 😉 - to tak żeby uniknąć linczu 😁). Przez jakiś czas musiałam się mocno do niej przekonywać bo zawsze jakoś byłam tradycjonalistką dopiero książka Jamie Oliver wymusiła na mnie robienie "tych rzeczy" 😁 To było jedno z moich kolejnych postanowień 😀 A dlaczego się przełamywałam tak długo? Zobaczcie na składniki
TOSTY:
TOSTY:
- 1 ciabatta
- 100 g cheddara (polecam Lidla ten z krową 😀)
- 4 łyżki naturalnego jogurtu 0 %
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka sosu worcester (do kupienia w Piotrze i Pawle, w Auchan i Tesco)
- sos tabasco
SAŁATKA:
- mała czerwona cebula
- 1/2 dużego ogórka
- 1 marchewka
- 1 cytryna albo limonka
- 2 łyżki oliwy z oliwek (uwielbiam, wszelkie rodzaje leje ją wszędzie)
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki (na prawdę warto używać świeżych ziół)
- 200 g mieszanych liści sałat
- 50 g kiełków lucerny w oryginale (nie znalazłam użyłam tych co znalazłam 😃)
- ocet balsamiczny
- 10 g fety
WĄTRÓBKA:
- 2 plasterki wędzonego boczku
- oliwa
- 400 g kurzych wątróbek
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (polecam hodowle w doniczce mam niezłe "drzewo")
- 1 łyżeczka dżemu pomarańczowego
- 125 ml marsali (kupiłam w Piotrze i Pawle)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 0 %
CZAS START:
Pokrój ciabatte na 6-8 kromek. Układamy na blasze i lekko opiekamy pod grillem.. Kontrolujcie sprawę bo grill potrafi sprawić, że z grzanki zrobi nam się wąglik 😃🙂 Drobno zatrzyj cheddar do miski i wymieszaj go z jogurtem, musztardą, sosem worcester i kilkoma kroplami sosu tabasco (daj ile lubisz każdy ma inny próg ostrości). Tą masą smarujemy nasze prze*ajebiste tosty i zapiekamy je w piekarniku na środkowej półce, aż będą złociste i chrupiące (zaglądaj do nich od czasu do czasu bo piekarniki, tez lubią robić psikusy)
Obierz cebulę razem z ogórkiem i marchewką jeśli masz melakser to pokrój jeśli nie to musisz niestety zabawić się jakimś ostrym nożem. Przesyp warzywa do miski, polej sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem, posyp natka pietruszki. Zwiększ ogień pod patelnią do dużego (na indykcji zwiększ numerek 😊) i pokój boczek w paseczki. Wlej na patelnie trochę oliwy i połóż na niej boczek, wątróbkę i listek rozmarynu. Smaż około 3 minuty regularnie mieszając, po czym dopraw wszystko solą i pieprzem, dodaj dżem, wlej masalę. Jak sos zrobi się lepki zdejmij z ognia i wymieszaj do sosu jogurt, tworząc esy floresy (mi wyszło średnio)
Wymieszaj liście sałaty i kiełki z plasterkami warzy, skrop sosem balsamicznym i posyp serem fetą
Wyszło bosko ❤️💛💜💙💚
Obierz cebulę razem z ogórkiem i marchewką jeśli masz melakser to pokrój jeśli nie to musisz niestety zabawić się jakimś ostrym nożem. Przesyp warzywa do miski, polej sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem, posyp natka pietruszki. Zwiększ ogień pod patelnią do dużego (na indykcji zwiększ numerek 😊) i pokój boczek w paseczki. Wlej na patelnie trochę oliwy i połóż na niej boczek, wątróbkę i listek rozmarynu. Smaż około 3 minuty regularnie mieszając, po czym dopraw wszystko solą i pieprzem, dodaj dżem, wlej masalę. Jak sos zrobi się lepki zdejmij z ognia i wymieszaj do sosu jogurt, tworząc esy floresy (mi wyszło średnio)
Wymieszaj liście sałaty i kiełki z plasterkami warzy, skrop sosem balsamicznym i posyp serem fetą
Wyszło bosko ❤️💛💜💙💚
Komentarze
Prześlij komentarz