TARTA Z FENKUŁEM, KURKAMI I POMIDORAMI

Kiedyś lubiłam tarty ze strony Lidla, niestety kilka przepisów nie spisałam i nie jestem w stanie ich odtworzyć.. Tyle ich mam, tyle modyfikowałam i teraz wszystko znikło. Może to czas, że trzeba je zrobić jeszcze raz? Pomysł zaczerpnięty https://kuchnialidla.pl/tarta-z-fenkulem-kurkami-i-pomidorami

Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 fenkuł
  • 1 łyżka masła
  • 250 g kurek (użyłam mrożonych)
  • sól
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3-4 jajka
  • śmietana - 300 ml
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki - ważne żeby zmielić samemu zapach niepowtarzalny z gotowcem
  • 80 g ser feta
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • gotowe ciasto francuskie (LIDL)
Dekoracja:
  • gałązki tymianku
Wykonanie:

W przepisie oryginalnym ciasto robimy sami, niestety albo stety nie chciało mi się go robić, bo miałam ciasto francuskie w lodówce. Tarta jak dla mnie wyszła bardzo smaczna co można stwierdzić  po fakcie, że zjedliśmy ją na raz 💕
Ciasto francuskie mimo, że gotowe, też (jak dla mnie) jest małą magią. Czemu magią? Bo nie jest to ciasto, które wkłada się do tarty i wrzuca składniki, przynajmniej nie w moim piekarniku. Ja zawsze najpierw ciasto podpiekam z 10-15 minut, czasem przygniatałam je patelnią żeliwną ale nadal zastanawiam się czy to coś zmienia...
W ogóle to pierwszy raz miałam do czynienia z fenkułem (koprem włoskim), czy jest to dla mnie jakiś fenomen? Sama nie wiem, może nadawał jakiś posmak.. w końcu tarta z jakiegoś powodu"znikła" ✌.  Noi rozgadałam się 😌 Całość smażymy na maśle, dodajemy kurki, przyprawiamy. Całość dusimy dopóki woda nie odparuje.
W misce ubijamy jajka ze śmietaną, solą, gałką muszkatołową. Na podpieczoną tartę wylewamy jajka. Wierzch posypujemy fetą i wrzucamy pomidorki.
Wybaczcie ale całość piekłam w 190 stopniach przez około 40 minut - znowu troszeczkę na oko.






Komentarze

Popularne posty