FIT PLACKI Z MUSEM JABŁKOWYM

Wczoraj mój monsz polazł do pracy więc patrząc na (już kilka dni) otwarty mus jabłkowy postanowiłam w końcu coś z nim zrobić. W necie nie znalazłam zbyt wielu przepisów do którego można by było dodać mus do środka co było dla mnie sporym zdziwieniem. Ale coś jednak znalazłam 👍 
Nie wiem jak to będzie u Was ale moje placki niestety przywierały, a robiłam na kamiennej patelni. Placki musicie robić cienkie bo za nic w świecie ich nie przewrócicie. Wychodzą mega chrupiące i na prawdę fajne w smaku ale jak dla mnie pracochłonne przez to mordowanie się z odklejaniem ich od patelni. Może kiedyś jeszcze powtórzę ten przepis po drobnych modyfikacjach i jeśli już to wieczorem i wezmę na następny dzień do pracy. Dla osób które pół życia spędzają w samochodzie to takie placuszki, które można chwycić w łapę podczas jazdy są na prawdę fajną opcją.

SKŁADNIKI:
*150 g płatków owsianych górskich
*270 ml mleka
*120 ml musi jabłkowego
*2 łyżki oleju rzepakowego
*1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
*szczypta tartej gałki muszkatołowej
*łyżka masła orzechowego (w oryginalnym przepisie nie było.. może dlatego konsystencja była "trudna")
*do smażenia olej kokosowy

Całość zmiksowałam w blenderze wiec chwila moment masa była gotowa. Nakładałam na patelnię bardzo małe placuszki i bardzo płaskie. Wyszły chrupiące i bardzo ciekawe w smaku. Gdyby nie to klejenie robiłabym je dużo częściej. Na zdjęciu wyglądają na zjarane, były podpieczone ale nie aż tak 😉
Na zdjęciu to te ciemniejsze na te jasne przepis w kolejnym poście

Komentarze

Popularne posty