KASZA BULGUR Z WARZYWAMI
Lato idzie więc czas zacząć myśleć o 4 literach chociaż jak widzę co się dzieje za oknem to tak trochę nie "łatwo" . Porcja była dosadna i o dziwo jestem najedzona ale nie "nażarta"😂 może przy piątku niczego się już się nie czerpie 🙈
SKŁADNIKI:
*pół żółtej papryki
*pół czerwonej papryki
*mała cukinia
*cebula
*25 g sera feta
*mały ugotowany czerwony burak
*pół puszki krojonych pomidorów
*ząbek czosnku
*torebka kaszy bulgur
*szczypta: sól, pieprz, chili,
*szczypta: srirachh (przyprawa inspirowana tajskim street food)
*łyżeczka rozmarynu.
Przepis jest na jedną porcję jak chcecie "dokonać" konsumpcji w większej grupie trzeba podwajać albo potrajać😂
Cebulkę kroimy na drobno i lekko podsmażamy (ale tylko żeby zrobiła się szklista nie brązowa). Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinie pokrojoną w talarki razem ze skórą (ta opcja wchodzi w grę tylko w przypadku młodej cukinii, przy starej skóra będzie poprostu twarda i niesmaczna). Całość doprawiamy czosnkiem i reszta przypraw. Dolewamy pomidory z puszki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie gotujemy bulgur i kroimy na drobno buraka (kupiłam gotowe gotowane - zajebiste polecam❤️). Po ugotowaniu bulgura wysypujemy odcedzony na talerz i wyrzucamy zawartość patelni. Posypujemy burakiem i skruszonym serem feta
Komentarze
Prześlij komentarz