Zapiekany Bakłażan
Jeśli ja na tej diecie schudnie to laskę zrobię królową🙈 nie dałam rady zjeść, śniadanie też było zacne. Polecam przepis na niedziele gdzie można leniwie zrobić coś fajnego.
SKŁADNIKI:
*1 bakłażan
*1 papryka
*1 mała cebulka
*1 duży pomidor
*czosnek
*zioła prowansalskie
*chili
*tofu 100g
*oliwą z oliwek
*1 torebka ryżu brązowego
*kmin rzymski
*garlic pickle
*papryka słodka (przyprawa)
WYKONANIE:
Na początek radzę zacząć gotować ryż bo to jakieś 45 minut do tego jeśli macie robota, który wszystko potnie to już w ogóle 😉 Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy drobniutko skrojona cebulkę. Bakłażana przekrawamy (odcięłam tylko wierzch tak, żeby go otworzyć) i wydrążamy miąższ ze środka. Wydrążyły mi się dosyć duże kawałki więc go trochę podmiksowałam i wrzuciłam do podsmażenia i odparowania wody do cebuli. Następnie skroiłam na drobno paprykę i pomidora. Warzywa chwilę smażymy razem i dorzucamy tofu, również drobno pokrojone. Wszystko przyprawiamy i czekamy na ryż 😉 Po ugotowaniu ryżu mieszamy łyżką wszystko razem i ładujemy w bakłażana. Pieczemy góra/dół w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Bakłażan wychodzi aromatyczny i fajnie podpieczony. Ja podałam go z mozarella i pomidorem.
Komentarze
Prześlij komentarz