ZUPA OGÓRKOWA ZE SWIEŻYCH OGÓRKÓW

Jak co roku mama zasypała mnie świeżymi ogórkami ale ile można jeść mizerię 😁 Pan Google pomógł i poszło 😉

SKLADNIKI:
*1/2 dużej cebuli
*1 mały por
*2 łyżeczki masła
*2 małe marchewki
*2 małe pietruszki
*1/2 korzenia selera
*4 duże ogórki 
*1 listek laurowy
*2 ziela angielskie
*1 i 1/2 l bulionu warzywnego
*4-5 ziemniaki
*2 łyżki posiekanego świeżego koperku
*60 ml śmietanki 30%
*1/2 łyżki trawy cytrynowej

PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę kroimy na drobno i smażymy na łyżeczce masła. Obieramy pora, kroimy na trochę większe kawałki i dorzucamy do cebuli. Marchewkę, pietruszkę, selera ścieramy na tarku o dużych oczkach dorzucamy masło i smażymy na małym ogniu. Dorzucamy ziele, liść laurowy, doprawiamy sola, pieprzem i dolewamy bulion. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Ogorki obieramy i usuwamy małą łyżeczką pestki, ogóraski ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na końcu dodajemy koperek, trawę cytrynową, śmietankę i gotujemy jeszcze 5 minutek.
Zupka wyszła rewelacja!
Róbcie ją po kolei bez spiny. Smacznego.



Komentarze

Popularne posty