Curry z Kalafiora
Tak jakoś dzisiaj było jesiennie na dodatek zimno, a kalafior w lodówce odmrażał się już drugi dzień dlatego postanowiłam zrobić coś rozgrzewającego. Na prawdę Curry wyszło pyszne i na pewno jeszcze powtórzę bo i rozgrzało, i nasyciło ♥️
SKŁADNIKI:
*500 g kalafiora
*1 łyżka oleju kokosowego
*1 łyżka startego imbiru
*3 starte ząbki czosnku
*1 małe chili
*1 łyżka pasty sezonowej
*1 łyżeczka wiórków chili w oliwie (kupuje w Lidlu i brakowało mi ostrości)
*1 łyżeczka kurkumy
*1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
*2 łyżki sosu rybnego
*270 ml bulionu warzywnego
*400 ml mleka kokosowego
*4 średnie ziemniaki
*100 g szpinaku baby
WYKON:
Kalafiora kroimy na małe różyczki (następnym razem na drobniejsze wydaje mi się że będą fajniejsze). W dużym garnku (u mnie Wok), podsmażamy imbir, czosnek i chili. Dodajemy kurkumę, paprykę w proszku i 4 łyżki mleczka znowu mieszamy. Dolewamy bulion i resztę mleczka kokosowego i powoli mieszamy. Doprawiamy solą i sosem rybnym. W górujący sos wrzucamy różyczki kalafiora i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy około 15 minut na koniec dodajemy szpinak i jeszcze smażymy z minutkę lub dwie. Próbujemy i ewentualnie "dochilowujemy"🥰
Komentarze
Prześlij komentarz