ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI
Zapiekane❤️
Jakiś czas temu robiłam cudowną zapiekankę grzybową Nie była to wizualnie może najlepsza potrawa świata (zresztą jak każda zapiekanka) ale tym razem postarałam się nieco lepiej i myślę, że nieco lepiej wyszła. Trochę ją zmodyfikowałem i teraz już sama nie wiem, która wersja jest lepsza.
SKŁADNIKI:
*8 ugotowanych ziemniaków (tak żeby przykryć dno naczynia żaroodpornego)
*1 kg prawdziwków (tak, żeby grubo pokryć ziemniaki)
*Ser gouda i mozarella
*Duża cebula
*Łyżeczka cukru
*2-3 łyżki jogurtu greckiego
*1 jajko
*Masło
*Feta
*Sól, pieprz, papryka słodka
WYKON:
Piekarnik nagrzewany do 250 stopni.
Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze talarki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Grzyby kroimy na troszkę grubsze kawałki i smażymy na patelni. Solimy i posypujemy grubo pieprzem i papryką.
Cebulę kroimy w duże krążki i smażymy razem z cukrem.
SOS:
Jogurt mieszamy z jajkiem i solą.
Kładziemy po kolei: ziemniaki na dno (grubsze talarki) - grzyby - cebulką - ziemniaki (już cieńsze) - polewamy sosem - ścieramy ser żółty - rozrzucamy ser feta po całości.
Ponieważ wszystko miałam hot to cała zapiekanka robiła się 25 minutek.
Komentarze
Prześlij komentarz