MEKSYKAŃSKA VEGE ZUPA

Moi drodzy, chciałam nieskromnie powiedzieć, że zrobiłam zajebistą zupę. Chciałam coś treściwego i nie chciałam robić dania typu, makaron, ryż. Nie wiem jak Wy ale chyba chciałam od tego odpocząć... Pogoda nie rozpieszcza i organizm pilnie potrzebuje czegoś ciepłego. W ręce wpadła mi passata pomidorowa i pierwszy pomysł padło na pomidorówkę z ryżem ale wymarzyła mi się taka meksykańska zupka, może nawet lekko orientalna i wyobraźnia ruszyła😁

SKŁADNIKI:
*duża butelka passaty pomidorowej 
*warzywny bulion 200-250 ml
*5 małych ziemniaczków
*1 łyżka chutney z mango
*1 łyżeczka pasty sezamowej
*pół puszki fasoli
*mniejsze pół puszki kukurydzy
*2 ząbki czosnku
*1 papryczka chili
*szczypta: soli, wędzonej papryki, imbiru, curry
*3 duże łodygi świeżej bazylii
*pół małej cukinii
*2 marchewki
*serek wiejski
*3 łyżki śmietanki 30%
*2 łyżki szczypiorku
*5 kropel sosu piri piri (opcjonalnie)

WYKON:
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w oddzielnym rondelku. Do bulionu warzywnego wrzucamy passatę, pokrojoną w kostkę cukinię, startą marchewkę. Doprawiamy solą, papryką, chili, imbirem. Dodajemy chutney, rozgnieciony czosnek*, łodygi bazylii, pastę, śmietankę i miksujemy**.
Dodajemy fasolę i kukurydzę gotujemy jeszcze chwilę, wrzucamy podgotowane ziemniaki plus szczypiorek.
Podajemy z łyżką serka wiejskiego, który fenomenalnie współgra z całością.
Smacznego 💕

*ząbek czosnku połóż na desce, przyłóż na płasko nóż i przygnieć ząbek tak, żeby go trochę zmiażdżyć uwolnicie w ten sposób aromat, a zupę i tak potem miksujemy
**w razie potrzeby dodać trochę wody

Komentarze

Popularne posty