JEDNOGARNKOWE DANIE Z PAPRYKĄ I MAKARONEM
Wczoraj znalazłam w lodowce trochę kolorowej papryki i naszła mnie chęć na gotowanie. Z pomocą przyszła mi znowu ulubiona ostatnio książka "Zielona kuchnia jednogarnkowa". Przepis aromatyczny w smaku lekko orientalny za sprawą kokosa. Na prawdę polecam bo może nie wygląda ale smakuje rewelacyjnie. Jest to też fajny sposób na przemycenie małej ilości warzyw dla dzieci (tylko wtedy uważajcie z chili) potrawa jest lekko słodkawa i ma kluseczki, które są przez dzieci lubiane 😀 przynajmniej przez te, które znam.
SKŁADNIKI:
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 4 małe ząbki czosnku
- 1 marchew
- pół papryki czerwonek
- papryka zielona
- pół papryki żółtej
- 1 papryczka chili (jak będą jadły dzieci to uważajcie)
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz, oregano, bazylia (ziółek duuuużo)
- papryka mielona słodka
- 1 szczypta cukru (zawsze daje brązowy - jakoś mniej słodki)
- 25 dag makaronu durum
- oliwa z oliwek
WYKONANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na oliwie z oregano i bazylią. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek mmmmm i po domu roznosi się już cudny ziołowo - czosnkowy zapach, który ja osobiście uwielbiam ❤️ Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i całość przykrywamy niech się już troszkę nam dusi zwłaszcza, że marchewka twarda i potrzebuje dodatkowych bodźców, żeby nieco zmięknąć 😉 Smażymy jakieś 5-6 minut czyli w czasie, kiedy zabieramy się za krojenie papryki w kostkę. Paprykę z chili wrzucamy do garnka i dusimy dalej jakieś 5-6 minut, kiedy to w tym czasie możemy sobie 😊 pokroić cukinie tak samo jak pozostałe warzywa w kostkę. Cukinie wrzucamy i tu Was zaskoczę 😉 smażymy 5-6 minut 😁
Całość przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i jeśli jeszcze potrzeba to chili. Następnie dodajemy pomidory z puszki, makaron i szczyptę cukru. Dusimy 10-15 minut aż makaron zmięknie. Na koniec dolewamy mleko kokosowe i mieszamy 2-3 minuty. Uważajcie z chili jeśli serwujecie danie dzieciom.
Komentarze
Prześlij komentarz