PIKANTNY KURCZAK PO CAJUŃSKU PUREE Z ZIEMNIAKÓW I SALSA Z KUKURYDZY
Niestety dopadło mnie chorubsko dlatego może czas odświeżyć stare nie dodane przepisy, które tak lubiłam jak jeszcze byłam mięsożerna. Sama nie jem ale mój mąż je dlatego zamieszczam, bo może jeszcze czyjś mąż lubi 😃 Niedługo skończą się moje "starocie" i będę Was raczyć samą zieleniną 😀 Przepraszam Was również za jakość zdjęć niestety aparat, który miałam nie był "najpierwsiejszej" jakości 😊 Jak juz kiedyś pisałam uwielbiam Jamie Olivera i kiedyś namiętnie robiłam jego przepisy - czasem z drobnymi modyfikacjami ale starając sie jak najbardziej zachować oryginał.
SKŁADNIK na salse :
- kukurydza z puszki (w oryginale kolby kukurydzy)
- 1 mały pęczek świeżej kolendry
- 1 papryczka chili (dodałam suszoną w oryginale żywa 😉)
- 4 dymki
- 3 dojrzałe pomidory
- 2 limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
SKŁADNIKI na puree:
- 800 g ziemniaków (w oryginale bataty - do tego przepisu polecam bardziej niż nasze)
- 2 łyżki słodkiego sosu z chili
KURCZAK:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy cajun
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej
- oliwa
- 2 plasterki wędzonego boczku
- 20 g fety
- 175 h okry ( przysięgam szukałam tego wszędzie i nie znalazłam nigdzie - teraz czasem widuje w Lidlu)
Na patelnie wysypuje kukurydzę i lekko podgrzewam na patelni. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienki plasterki. Przekładamy do garnka, wlewamy wrzątek, solimy, przykrywamy i gotujemy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, kaszce i przyprawie cajun (i tu pojawił się problem, ponieważ nie znalazłam tej przyprawy nigdzie, dlatego poszukałam przepisu z netu - nie będę dawać Wam tego z którego korzystałam ponieważ nie był najlepszy - potrawę robiłam chyba z rok temu myślę, że po prostu znajdziecie przyprawę w sklepie i nie będziecie musieli kombinować jak ja). Przykryj mięso papierem i UWAGA - uwielbiam ten moment 😛 - rozbij wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm
Smaż kurczaka na złoto na zwykłej patelni na oliwie z oliwek, aż będzie gotowy w środku. Dobrze odcedź ugotowane ziemniaki, włóż je z powrotem do garnka, dolej słodki sos chili, ugnieć ziemniaki, przykryj i zostaw na maleńkim ogniu. Pokrój boczek w paseczki i połóż na patelni z kurczakiem. Kiedy tylko boczek zaczyna robić się chrupki, dołóż na patelnie okre jeśli ją znaleźliście 😊 Do miski wrzuć kukurydzę, posiekaj kolendrę i dodaj do kukurydzy. Pokrój chili, dymki, pomidory i wrzuć wszystko do miski z kukurydzą, posól, wlej sok z limonki, oliwę z oliwek i wymieszaj razem. Całość posyp fetą 😉 Wybaczcie zjarałam boczek 😃
Komentarze
Prześlij komentarz