CZEKOLADOWE BABECZKI Z KONFITURĄ
Lubicie czekoladę? Ja lubię. Lubię wszystko co czekoladowe.. ale nie za słodkie.. wszystko musi być rozsądne.. Jakiś czas temu znalazłam przepis na nietypowe babeczki i bardzo długo czekały.. i w końcu doczekały się na swoją kolej.. Smak mnie zaskoczył.. były przepyszne.. zróbcie po warto..
Składniki:
2 szklanki pszennej mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
¾ szklanki roślinnego mleka (dalam zwykłe)
10 szt. daktyli/ suszonych śliwek
2 dojrzałe banany
1 szklanka roślinnego mleka (dałam zwykłe)
½ szklanki posiekanej ciemnej czekolady (u mnie 85% zawsze Wedel)
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
malinowa konfitura lub dżem (u mnie śliwkowa)
Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Formę do babeczek posmaruj oliwą z oliwek jeśli potrzeba.
Przygotuj dwie średniej wielkości miski.
Do jednej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. Zamieszaj i odstaw na bok.
¾ szklanki mleka przelej do rondla, dorzuć daktyle lub śliwki. Całość podgrzej, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Do drugiej miski przełóż uzyskaną słodką masę, dodaj też rozgniecione banany oraz szklankę mleka. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i całość starannie połącz ze sobą. Na koniec wmieszaj w ciasto posiekane orzechy i czekoladę.
Papilotki kolejno wypełniaj do połowy ciastem, następnie połóż małą łyżeczkę konfitury/dżemu i przykryj kolejną częścią ciasta.
Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut.
Zajadałam się nimi :-)
Komentarze
Prześlij komentarz