Szarlotka z budyniem

Składniki:

250 g mąki

80 g cukru
płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
80 g margaryny
2 łyżki śmietany
1 jajko
3 czubate łyżki bułki tartej
1 kg jabłek
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 czubate łyżki cukru (do budyniu)
650 ml mleka (do budyniu)
cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:


Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w małe kawałki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach.

Dodajemy śmietanę oraz jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy).

3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto klei się do rąk. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.


Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut
w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem).


W tym czasie przygotowujemy budyń i jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.

Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu. Dodajemy jedynie mniej mleka.
Na dwa budynie dajemy 650 ml mleka.


Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto.

Posypujemy je równomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem. Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe kawałeczki.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty