Placki z serem krok po kroku

Składniki:

  • 3 jajka
  • ok. 250 g twarogu
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią 
  • oliwa z oliwek do smażenia albo olej kokosowy albo olej
Przygotowanie:

Ubijamy piane z białek. Dodajemy żółtka, mąkę, ser, i cukier z wanilią. Delikatnie mieszam, ciasto jest dość gęste, wyjdzie jak dodacie 200 g twarogu i 300 i więcej :-)


Na rozgrzanym tłuszczu nakładamy łyżką porcje i smażymy na średnim ogniu z obydwu stron aż będą złociste. Po nałożeniu spłaszczam łyżką.


Ogień albo moc kuchenki :-) nie może być zbyt duży (ja robię na indukcji na 6-7) by się nie przypaliły ani nie na za małym żeby nie były gumiaste :-)


Po usmażeniu posypujecie czym chcecie.. cukrem pudrem.. syropem klonowym.. miodem.. dżemem.. kreatywność dowolna.. 


Są pyszne, szybko się je robi dlatego polecam


Smacznego




Komentarze

Popularne posty