Placki z serem krok po kroku
Składniki:
- 3 jajka
- ok. 250 g twarogu
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- oliwa z oliwek do smażenia albo olej kokosowy albo olej
Przygotowanie:
Ubijamy piane z białek. Dodajemy żółtka, mąkę, ser, i cukier z wanilią. Delikatnie mieszam, ciasto jest dość gęste, wyjdzie jak dodacie 200 g twarogu i 300 i więcej :-)
Na rozgrzanym tłuszczu nakładamy łyżką porcje i smażymy na średnim ogniu z obydwu stron aż będą złociste. Po nałożeniu spłaszczam łyżką.
Ogień albo moc kuchenki :-) nie może być zbyt duży (ja robię na indukcji na 6-7) by się nie przypaliły ani nie na za małym żeby nie były gumiaste :-)
Po usmażeniu posypujecie czym chcecie.. cukrem pudrem.. syropem klonowym.. miodem.. dżemem.. kreatywność dowolna..
Są pyszne, szybko się je robi dlatego polecam
Smacznego
Ubijamy piane z białek. Dodajemy żółtka, mąkę, ser, i cukier z wanilią. Delikatnie mieszam, ciasto jest dość gęste, wyjdzie jak dodacie 200 g twarogu i 300 i więcej :-)
Na rozgrzanym tłuszczu nakładamy łyżką porcje i smażymy na średnim ogniu z obydwu stron aż będą złociste. Po nałożeniu spłaszczam łyżką.
Ogień albo moc kuchenki :-) nie może być zbyt duży (ja robię na indukcji na 6-7) by się nie przypaliły ani nie na za małym żeby nie były gumiaste :-)
Po usmażeniu posypujecie czym chcecie.. cukrem pudrem.. syropem klonowym.. miodem.. dżemem.. kreatywność dowolna..
Są pyszne, szybko się je robi dlatego polecam
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz