Fajita z kurczaka grillowane papryki, salsa, i ryż z fasolką
Jedna z moich ulubionych potraw, którą znalazłam w cudownej książce Jamie Oliviera. Robi się szybko i wychodzi mega smacznie. Czasem troszkę modyfikuje przepisy niestety niektóre składniki w PL są trudniej dostępne ale tymi zmianami, które robię raczej diametralnie nie zmieniam smaku potrawy dlatego polecam :-) małe modyfikacje.
Będziemy potrzebować wrzątek, blender, patelnie do grillowania (chociaż ja zrobiłam na zwykłej), zwykła patelnia i duży garnek.
Wg Oliviera porcja zawiera 610 kalorii i powinna wystarczyć dla 4 osób ale nie wystarcza :-D
Salsa i fajita:
Będziemy potrzebować wrzątek, blender, patelnie do grillowania (chociaż ja zrobiłam na zwykłej), zwykła patelnia i duży garnek.
Wg Oliviera porcja zawiera 610 kalorii i powinna wystarczyć dla 4 osób ale nie wystarcza :-D
Salsa i fajita:
- 2 małe papryczki jalapeno ze słoika ( w oryginale: 1 suszona wędzona papryczka chili jalapeno lub ancho)
- 2 małe cebule (w oryginale 2 dymki)
- 1 duży pomidor
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1 czerwona i świeża papryczka chili
- 2 limonki
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli
- 2 papryki w różnych kolorach
- 1 czerwona cebula
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czubata łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku
- oliwa z oliwek
Ryż z fasolką:
- puszka ciemnej fasoli i białej fasoli (w oryginale: 1 puszka mieszanki fasolki - której nigdzie nie znalazłam)
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1 świeża czerwona papryczka chili
- 1 opakowanie brązowego ryżu
- 1 cytryna
Do podania:
- 4 razowe tortille
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 20 g fety
Włóż do blendera chili i wlej wrzątku na tyle dużo, żeby zakryć papryczki. Dodaj przycięte cebule (dymki), pomidora, łodyżki kolendry i wlej sok z jednej limonki, ocet oraz sos sojowy, przykryj o odstaw na bok. Porwij (pokrój jak lubisz) i połóż na grilowana patelnie, dodaj obraną i pokrojoną na ćwiartki czerwoną cebulę, dopraw sola i pieprzem i smaż, aż warzywa się ładnie przypieką.
Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtocz kurczaka w soli, pieprzu i papryce, przykryj mięso papierem i rozbij wałkiem (tak wałkiem :-)) do ciasta na grubość 1,5 cm. Smaż kurczaka na zwykłej patelni na oliwie z oliwek aż będzie gotowy w środku (około 3 - 4 minutki z każdej strony). Międzyczasie odcedź fasolkę/ki, przepłucz wodą, wsyp ją do garnka z 1 łyżką oliwy i dodaj kmin oraz papryczki chili. Smaż kilka minut, regularnie mieszając, aż skórka fasolki zrobi się chrupka (ja się takiego efektu nie doczekałam może miałam złą fasole albo robiłam coś nie tak.. ale efekt końcowy i tak wyszedł świetnie dlatego jeśli wasza fasolka również nie będzie chciała chrupać nie przejmujcie się za bardzo :-))
Zmiksuj zwartość blenderem na gładką salsę i przelej do małej salaterki czy innego fajnego naczyńka. Ugotowany ryż wymieszaj z sokiem z jednej cytryny (ja aż tyle nie dałam ale było tego ponad pół hi). Przełóż przypieczone papryczki i cebulę na talerz + lekko podgrzane tortille. Pokrój kurczaka w plasterki i podawaj z warzywami, ryżem z fasolką, tortillami i cząstkami limonki. Na warzywa nakładaj kleksy jogurtu, posyp serem feta i listkami kolendry. Zawinąć i zajadać..
Komentarze
Prześlij komentarz