Tarta czekoladowa z truskawkami - na zimno
Witam
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam truskawki z czekoladą... jest to dla mnie połączenie prawie idealne :-) (idealne jest jak mam jeszcze lody i dobry alkohol hi hi). Robi się szybko i bezproblemowo.. najgorsze to czekanie :-)
Składniki:
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam truskawki z czekoladą... jest to dla mnie połączenie prawie idealne :-) (idealne jest jak mam jeszcze lody i dobry alkohol hi hi). Robi się szybko i bezproblemowo.. najgorsze to czekanie :-)
Składniki:
- 350 g czarnych markiz (u mnie oreo)
- 125 g czekolady (100 gram deserowej i 100 g gorzkiej - zawsze Wedla)
- 360 g śmietany kremówki
- truskawki umyte i odszpułkowane
- szczypta soli
Przygotowanie:
W malakserze rozdrabniamy ciasteczka, dodajemy roztopione ciepłe masło i miksujemy na gładką masę.
Formę do tarty smarujemy masełkiem, dno i boki wylepiamy masą ciasteczkową - palcami lub małą łyżeczką. Wstawiamy do lodówki na czas robienia masy.
Czekoladę łamiemy i wrzucamy do miski, zalewamy śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzewamy czekoladę i śmietanę mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia i powstania gładkiej masy.
Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wtykamy truskaweczki. Tartę wstawiamy do lodówki i czekamy :-) parę godzin aż zastygnie albo najlepiej cała noc.
Komentarze
Prześlij komentarz