Gruzińskie chaczapuri


Składniki na zaczyn:
  • 3 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych

Składniki na chaczapuri:
  • 2 szkl. mąki chlebowej typ 750
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • mozzarella w kulkach
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz do smaku
  • kolendra świeża
Przygotowanie zaczynu:

W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę
i wymieszać, aby pozbyć się grudek.

Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.

Przygotowanie farszu:

Cebulkę oraz pora pokroić w krążki i podsmażyć z niewielką ilością oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do miękkości. Do podsmażonych warzyw dodać mieloną wołowinę oraz wędzoną paprykę i smażyć ok. 5-7 min. Na koniec przyprawić do smaku papryką ostrą, solą oraz pieprzem i dodać posiekaną świeżą kolendrę. Wystudzić.

Przygotowanie chaczapuri:

Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, roztopione masło połączone z wodą oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią i podzielić na ok. 6 części. Każdą część rozwałkować na placek i nadziewać przygotowanym farszem, na wierzch dodając kulki mozzarelli. Brzegi placka dokładnie skleić, zakrywając farsz.

Chaczapuri smażyć na patelni z obu stron na złoto. Dobrze rozwałkujcie bo mi wyszło ciutkę za grubę ale bardzo dobre..


Komentarze

Popularne posty