Strucla szpinakowa z kurczakiem w cieście francuskim
Uwielbiam szpinak z serem feta do tego kurczak mmmmmm.. Potrawa dobra i na zimno i na ciepło... wolę na ciepło :-)
Składniki:
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- kg szpinaku mrożonego
- pól opakowania sera feta
- sol i pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 pierś z kuraka :-)
- przyprawa do kurczaka
- cebula
Wykonanie:
Przygotowujemy kurczaczka, osuszamy i kroimy na drobne kawałki.. posypujemy przyprawą do kurczaka (chyba że chcemy i lubimy jakieś inne) i odstawiamy na około godzinę lub dłużej.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy kurczaka i dalej smażymy, aż mięso się "zrobi" i dobrze zrumieni.
Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Na wierzch rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem (ja dodaje jeszcze papryczki chili bo lubięęęęę)
Pamiętajcie, że ser feta jest słony lepiej nie przesadzić z solą..
Mieszamy wszystko razem dodajemy kurczaka i całość rozkładamy na ciasto francuskie, zwijamy w rulonik i zawijamy boki żeby farsz nam nie wypłynął..
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku. W oryginale była temperatur 180 st ja robiłam je w temperaturze 200 st.jakieś 40 minutek
Komentarze
Prześlij komentarz