Strucla szpinakowa z kurczakiem w cieście francuskim

Uwielbiam szpinak z serem feta do tego kurczak mmmmmm.. Potrawa dobra i na zimno i na ciepło... wolę na ciepło :-)


Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • kg szpinaku mrożonego
  • pól opakowania sera feta
  • sol i pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kuraka :-)
  • przyprawa do kurczaka
  • cebula
Wykonanie:

Przygotowujemy kurczaczka, osuszamy i kroimy na drobne kawałki.. posypujemy przyprawą do kurczaka (chyba że chcemy i lubimy jakieś inne) i odstawiamy na około godzinę lub dłużej.

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy kurczaka i dalej smażymy, aż mięso się "zrobi" i dobrze zrumieni.

Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Na wierzch rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem (ja dodaje jeszcze papryczki chili bo lubięęęęę) 

Pamiętajcie, że ser feta jest słony lepiej nie przesadzić z solą.. 

Mieszamy wszystko razem dodajemy kurczaka i całość rozkładamy na ciasto francuskie, zwijamy w rulonik i zawijamy boki żeby farsz nam nie wypłynął..

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku. W oryginale była temperatur 180 st ja robiłam je w temperaturze 200 st.jakieś 40 minutek





Komentarze

Popularne posty