GULASZ PAPRYKOWY

Za dużo papryki? Mam rewelacyjny przepis - myślę, że będę go robić w kółko. Na dodatek jest bezmięsny i mega aromatyczny.

SKŁADNIKI:

  • masło
  • duża cebula
  • 12 bardzo małych prawdziwków
  • około 10 suszonych grzybów leśnych
  • 250 g pieczarek
  • 3 papryki
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, chili, pół łyżeczki cukru

WYKONANIE:

Cebule obieram i wrzucam na masło, do tego prawdziwki (całe płatki), grzyby leśne (całe bo małe 😃), pieczarki (w paski), paprykę (w dużą i małą kostkę). Smażymy wszystko razem jeszcze z 3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość oprószamy mąką i smażymy na większym ogniu przez około minutę, mieszając żeby się nie przypaliło, podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Dodajemy ketchup i drobno pokrojone ogórki. Doprawiamy i dodajemy pietruszkę. Do całości nie brakowało mi kompletnie nic.. Zupa była pachnąca, pyszna i jaka prosta.











Komentarze

Popularne posty