SAŁATKA Z BAGIETKĄ, MALINAMI I DRESSINGIEM Z MAŚLANKI
Mój mąż wczoraj nawiózł mi masę cudowności ze wsi, chciałam Wam powiedzieć, że połowy już nie ma 😋😀 za to sporo podziałałam w kuchni.
SKŁADNIKI:
- 2 małe bagietki/1 duża
- masło/oliwa z oliwek - do bagietki
- oregano/bazylia/zioła prowansalskie - do bagietki
- ogórek 150 g
- seler naciowy 75 g
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 75 g maślanki
- trochę cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka syropu z agawy
- sól, pieprz
- 80 g malin
- 70 g sałaty karbowanej
- troszkę roszpunki (bardziej dla urozmaicenia)
- parmezan
WYKONANIE:
Ogórka kroimy w drobną kostkę, seler w cienkie plasterki (wcześniej wyciągam włókna). Listki pietruszki miksujemy z cytryną, maślanką syropem, przyprawami, oliwą i polewamy sałatę. Zostawiamy do przegryzienia się smaków.
Bagietkę kroimy w grube plastry smarujemy czym lubimy i posypujemy którymś z wymienionych ziółek (nie za wiele) - podpiekamy w piekarniku nagrzanych do 180 * przez około 5 minut.
Sałatę mieszamy jeszcze raz z sosem, posypujemy "niedbale" malinami i parmezanem.
Podajemy jak już pewnie się domyśliliście z bagietką 😀
Komentarze
Prześlij komentarz