SAŁATKA Z BAGIETKĄ, MALINAMI I DRESSINGIEM Z MAŚLANKI

Mój mąż wczoraj nawiózł mi masę cudowności ze wsi, chciałam Wam powiedzieć, że połowy już nie ma 😋😀 za to sporo podziałałam w kuchni.

SKŁADNIKI:
  • 2 małe bagietki/1 duża
  • masło/oliwa z oliwek - do bagietki
  • oregano/bazylia/zioła prowansalskie - do bagietki
  • ogórek 150 g
  • seler naciowy 75 g
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 75 g maślanki
  • trochę cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • łyżka syropu z agawy
  • sól, pieprz
  • 80 g malin
  • 70 g sałaty karbowanej
  • troszkę roszpunki (bardziej dla urozmaicenia)
  • parmezan
WYKONANIE:

Ogórka kroimy w drobną kostkę, seler w cienkie plasterki (wcześniej wyciągam włókna). Listki pietruszki miksujemy z cytryną, maślanką syropem, przyprawami, oliwą i polewamy sałatę. Zostawiamy do przegryzienia się smaków. 
Bagietkę kroimy w grube plastry smarujemy czym lubimy i posypujemy którymś z wymienionych ziółek (nie za wiele) - podpiekamy w piekarniku nagrzanych do 180 * przez około 5 minut.
Sałatę mieszamy jeszcze raz z sosem, posypujemy "niedbale" malinami i parmezanem.
Podajemy jak już pewnie się domyśliliście z bagietką 😀


Komentarze

Popularne posty